Bericht uit Servië

Lieve broers en zussen in Christus,

ik heb nieuws over het kookproject voor de arme mensen en kinderen. Een paar jaar geleden legde God mij in het hart om warme maaltijden te bereiden voor arme mensen. Dit seizoen heb ik gebeden en geluisterd en toen sprak de Heer opnieuw: het is tijd om te starten. We zijn zeer dankbaar dat broeders en zusters uit Zutphen de keuken van de kerk hebben gerenoveerd voor deze activiteit. 

We besloten om deze activiteit in gebed te brengen om te zien hoe God door dit middel heen werkt. We starten alleen, we hebben geen sponsors gevraagd om ons te ondersteunen. Elke vrijdag maken we nu maaltijden klaar om te delen met de mensen die dit nodig hebben. We vragen de Heer of Hij elke keer producten en groenten wil geven door schenkingen van lokale boeren of personen, zodat wij een maaltijd kunnen klaarmaken. Ik vind het bijzonder dat de eerste donatie altijd voor brood komt. Ik vroeg me af: waarom altijd eerst brood en pas daarna de andere voedselproducten? De Heilige Geest opende mijn hart, waardoor ik inzag dat het belangrijk is om ook eerst Gods Woord, het Goede Nieuws, te delen met mensen. Dus dat doen we. We delen eerst Goed Nieuws. We delen veel liefde en we geven eten.

Dit werd voor mij concreet toen we met een busje naar een Roma- kamp in Kucura gingen. Ik belde huis-aan-huis aan om kinderen te vragen mee te komen. Ik kan je niet vertellen hoe groot de vreugde is die deze kinderen hebben. Een klein meisje, zeven jaar oud, was in de buurt. Ze had een vies gezichtje maar kwam naar me toe, knuffelde en kuste me en zei: ‘Dominee dank je. Wauw, je brengt zo’n goede bonensoep naar me toe!’ Meer indruk maakte het nog toen ze zei: ‘Ik wilde dat grootmoeder Jelena me meer gaf. Ik heb nog meer broers en zussen. Zij moeten naar school, nadenken over huiswerk, spelen... Is het hier een droom??’ Wel, dit is omdat ze denkt: mijn hele familie kan nu eten. Ik zeg: Heer dank U voor alles wat U voor deze kinderen doet.

We delen ook voedsel uit aan ouderen. Velen van hen wonen alleen, hebben geen kinderen, zitten in een sociaal isolement, hebben maar weinig geld, geen elektriciteit en geen water. Hoe breng je deze mensen hoop, hoe kun je de liefde voor Jezus met hen delen? We kunnen wel zeggen dat God van je houdt, en dat je moet gaan bidden om voedsel. Maar nee, onze reactie moet zijn dat we van het weinige brood en de weinige vis die we hebben de mensen gaan voeden. Een oude dame die blind is zei: ‘O pastor, bonensoep. Mmmm, leuk goed.’ Ik zou willen dat ik nog voor veel meer dagen eten kon klaarmaken, maar ik had geen mogelijkheid.

Bid alsjeblieft voor dit project. We begonnen met het voeden van 30 gezinnen, maar al snel kwamen er 50 gezinnen bij. En nu de winter is aangebroken hebben we nog veel meer hulp nodig dan alleen maar voor het bereiden van warme maaltijden. Bedankt voor al jullie gebeden en de geboden steun. 

Gods zegen, ds. Aleksander Subotin en team