Herdenking brand Grote Kerk

Op vrijdag 3 december 2021 is het 50 jaar geleden dat de Grote Kerk afbrandde. Een monument in het Hilversumse centrum veranderde van de ene op de andere dag in een ruïne.

Deze twee weken herdenken we de brand en de geschiedenis van de Grote Kerk in Hilversum. Iedereen* is hierbij van harte welkom in de Grote Kerk. Voor aanmelding en meer informatie, ga naar www.grotekerkhilversum.nl/brand50

Update 27 november 2021
In aansluiting op de landelijk afgekondigde maatregelen zijn ook de activiteiten rond de herdenking '50 jaar na de brand' in de Grote Kerk afgeschaald. De escape room en de reünie worden uitgesteld naar 2022. De tentoonstelling zal vanaf 1 december overdag wel geopend zijn, uiteraard met de nodige maatregelen. Bij de herdenkingsbijeenkomst van vrijdagavond 3 december kon helaas geen publiek aanwezig zijn, maar het programma is online te volgen en via de lokale tv-zender NH Gooi. Ga naar www.grotekerkhilversum.nl/brand50 voor de details van de verschillende activiteiten.

Tentoonstelling
Tijdens de herdenkingsweken is er in de Grote Kerk een uitgebreide tentoonstelling met objecten, platen, foto’s en ­presentaties van de geschiedenis van de Grote Kerk, met speciale aandacht voor de brand van 1971. Het oudheidkundig depot van de gemeente Hilversum stelt hiervoor enkele bijzondere stukken beschikbaar. Ook zijn de contouren van de oude ­dorpskerk weer zichtbaar gemaakt. Iedereen is welkom om de tentoonstelling te bekijken, er worden ­rondleidingen verzorgd en er is een ­koffiecorner waar men terecht kan voor een consumptie.

In Hilversum - voor Hilversum
Zeker met zo’n bewogen geschiedenis in het achterhoofd zijn we dankbaar dat de Grote Kerk haar plek ook nu kan innemen in het centrum van Hilversum. We doen daarom graag iets terug voor de Hilversumse samenleving. Tijdens de herdenkingsweken wordt er aandacht gevraagd voor inloophuis Wording aan de Vaartweg. Dit inloophuis biedt een open huis voor iedereen die dak- of thuisloos geworden is en voor mensen die te kampen ­hebben met psychische en/of verslavingsproblemen, en ook ­alleengaanden die graag anderen willen ontmoeten, kunnen er terecht. Tijdens de herdenkingsweken is er gelegenheid om dit mooie doel te steunen.

Brandweer op de Kerkbrink
De ladderwagen van de brandweer die 50 jaar geleden ­dienst deed is er nog steeds. Op vrijdag 3 december is de brandweer aanwezig op de Kerkbrink. Er staat er een aanhanger met foto- en filmmateriaal en er zullen ­brandweerlieden aanwezig zijn met informatie over brandpreventie. Ook staat er een ambulance, liefhebbers kunnen er een kijkje nemen en in gesprek gaan met de ambulanceverpleegkundige.

Klokken luiden
Op vrijdag 3 december 2021 luidden de torenklokken van de Grote Kerk drie minuten lang. Zij stopten met luiden om 17.57 uur, exact 50 jaar na het moment dat de torenspits op de grond viel. In de kerk is op dat moment het polygoonjournaal van 50 jaar geleden herhaald. Aansluitend ontstaken enkele jonge kerkleden een licht in de Grote Kerk, om te markeren dat de grote brand niet het einde was.

Escape room
De kerk is een prima gebouw voor een escape room. En er is een goed verhaal: de redding van aanwezige kostbaarheden uit de brandende kerk. Kleine groepjes mensen van alle leeftijden doorkruisen met deze escape room de Grote Kerk en proberen al puzzelend binnen een uur de oplossing te vinden. De escape room wordt uitgesteld naar 2022.

Reünie
De geplande reünie wordt uitgesteld naar 2022.

Collector’s items: kleurplaat en legpuzzel
Kinderen kunnen een unieke kleurplaat van de Grote Kerk ­inkleuren en tijdens de herdenkingsweek inleveren in de kerk. Er is een bijzondere prijs te winnen! Voor de liefhebbers van puzzelen is er ook goed nieuws: er is, speciaal voor deze herdenking, een legpuzzel van 1.000 stukjes van de Grote Kerk uitgegeven.

Themabijeenkomst ‘Begraven in Hilversum’
Vroeger werd er begraven in de kerk - bewijzen hiervan werden na de brand blootgelegd bij opgravingen op het kerkterrein. Eind 18e eeuw is men in Hilversum gestopt met dit gebruik en is de ­begraafplaats 'Gedenkt te sterven' geopend, nu stadstuin De Hof aan de Torenlaan/Oude Torenstraat. Op 20 november sprak mw. F. Wisse Smit, verbonden aan deze stadstuin, over de geschiedenis van het begraven en hoe zich dat verhoudt tot de kerk. Gospelkoor Edoza verleende muzikale medewerking. Bekijk hier de uitzending van deze avond. 

Herdenkingsbijeenkomst 3 december 
De week mondt uit in een herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk, vrijdagavond 3 december om 20.00 uur. Dit betreft een ­officieel hoogtepunt met als sprekers o.a. burgemeester P. Broertjes en historicus P. Hoogenraad, omlijst met ­muziek door kerkmusicus Ton van der Horst. Bekijk de uitzending achteraf via kerkdienstgemist of kijk naar de herhaling op NH Gooi: 4 december om 14.00 en 18.00 uur en 5 december om 10.00, 14.00 en 18.00 uur.

> De pers over de herdenking '50 jaar na de brand'

* Met inachtneming van de geldende coronamaatregelen. Bezoekers vanaf 13 jaar worden bij de entree gecontroleerd op een geldig coronatoegangsbewijs (QR-code) en identiteitsbewijs. Iedereen vanaf 13 jaar draagt in de kerk een mondkapje bij verplaatsingen en houdt onderling 1,5 meter afstand. Er is een maximum ingesteld voor het aantal bezoekers dat tegelijkertijd in de kerk aanwezig is.

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.