50 Jaar na de brand

Herdenking ‘50 jaar na de brand’ in 2022 opnieuw geagendeerd

Wat was er eind vorig jaar veel belangstelling voor de herdenking ’50 jaar na de brand’. Uit allerlei onverwachte hoeken kwamen er bezoekers in de kerk en hoorden we hoe men 50 jaar geleden betrokken was bij de grote kerkbrand van 1971. Deze gebeurtenis ligt bij veel (oud) Hilversummers nog steeds vers in het geheugen.

15-18 juni: week vol activiteiten
Vanwege de grote belangstelling voor de herdenking is besloten om enkele activiteiten die toen op het laatste moment niet door konden gaan, dit jaar opnieuw aan te bieden. Dat gebeurt tijdens de open kerk op zaterdag 10 september (Open Monumentendag). Daarnaast is er een nieuwe herdenkingsweek geagendeerd: van 15 tot en met 18 juni 2022. Dan zijn er weer rondleidingen en kan iedereen meedoen aan de escape room. Ook is er in de herdenkingsweek een boekenmarkt in de kerk.

Het hele jaar: programma op maat voor groepen (op afspraak)
Belangstellende groepen kunnen op afspraak komen voor een rondleiding, de escape room, een presentatie over de kerkbrand en geschiedenis van de Grote Kerk of een combinatie daarvan. Verschillende groepen gingen u al voor: jongeren, ondernemers, collega's, families en verenigingen. Reacties zijn zonder uitzondering positief. ‘Wat mooi dat dit gebouw er staat en wat een indrukwekkende geschiedenis die zo verbonden is met Hilversum.’ Voor het programma wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. 

Escape room ’50 jaar na de brand’
De escape room, een interessante ontdekkingsreis door de kerk, komt terug! Doorkruis met een groepje van drie tot maximaal zes personen de kerk en zoek samen al puzzelend naar de oplossing.
Deze activiteit duurt maximaal een uur en is leuk voor groepjes volwassenen of jongeren, maar ook voor jonge kinderen samen met hun ouders of een andere volwassene. Meld je aan voor de escape room.

Rondleiding tentoonstelling
Op de plaats waar nu de Grote Kerk aan de Kerkbrink staat, moet omstreeks 1250 al een kapel hebben gestaan. In de kerk hangen panelen over de bewogen geschiedenis van de kerk. Ook blikken we terug op 1971. Een verbrande torenhaan, geblakerde wijzerplaten en zwartgerande pagina's uit een psalmboekje zijn de stille getuigen van de grote kerkbrand. 
Meld je aan voor de rondleiding.

Reünie leden en oud-leden van de Grote Kerk
Op zaterdagmorgen 18 juni van 10.00 tot 12.00 uur is de Grote Kerk exclusief geopend voor alle leden en oud-leden. Er zullen geen persoonlijke uitnodigingen door ons worden gestuurd, maar ben je lid van de Grote Kerk of was je dat een maand, een jaar of misschien al tien of veertig jaar geleden, dan ontmoeten we je op 18 juni graag nog eens in de Grote Kerk. Ook je gezinsleden zijn welkom. Meld je hier aan voor de reünie en geef het door!

Monumentale brand
Op 3 december 1971, vijftig jaar geleden, veranderde het monument in het Hilversumse centrum van de een op andere dag in een ruïne. Oudere Hilversummers kunnen zich de omvangrijke brand ongetwijfeld nog herinneren. Het was niet vanzelfsprekend dat het kerkgebouw opnieuw werd opgebouwd en weer in gebruik genomen kon worden. Na een periode van onzekerheid en weerstand is de Grote Kerk uiteindelijk herbouwd en op 1 december 1977 heropend. Lees meer hierover op grotekerkhilversum.nl/de-brand-van-1971

De pers over de herdenking '50 jaar na de brand'