Op vrijdag 3 december 2021 is het 50 jaar geleden dat de Grote Kerk afbrandde. Deze gebeurtenis heeft destijds grote indruk gemaakt. Bij veel Hilversummers staat de brand van 1971 nog in het geheugen gegrift. Een monument in het Hilversumse centrum veranderde van de een op andere dag in een ruïne. Het was niet vanzelfsprekend - en heeft dan ook jaren geduurd - dat het kerkgebouw opnieuw werd opgebouwd en weer in gebruik genomen kon worden.

Eind dit jaar wordt er daarom op verschillende manieren aandacht besteed aan de brand en de geschiedenis van de Grote Kerk in Hilversum.

Themabijeenkomst ‘Begraven in Hilversum’

Vroeger werd er begraven in de kerk - bewijzen hiervan werden na de brand blootgelegd bij opgravingen op het kerkterrein. Eind 18e eeuw is men in Hilversum gestopt met dit gebruik en is de ­begraafplaats 'Gedenkt te sterven' geopend, nu stadstuin De Hof aan de Torenlaan/Oude Torenstraat. Mw. F. Wisse Smit, verbonden aan deze stadstuin, kan veel vertellen over de geschiedenis van het begraven en hoe zich dat verhoudt tot de kerk. Op zaterdag 20 ­november, de dag voor ‘Eeuwigheidszondag’ (de laatste zondag van het kerkelijk jaar),spreekt zij hierover in de Grote Kerk. Ook ds. W. Moehn en ds. G. Kruijmer leveren een inhoudelijke bijdrage en Gospelkoor Edoza verleent muzikale medewerking aan deze openingsavond van de herdenking.

Tentoonstelling

Tijdens de herdenkingsweken komt er in de Grote Kerk een uitgebreide tentoonstelling met objecten, platen, foto’s en ­presentaties van de geschiedenis van de Grote Kerk, met speciale aandacht voor de brand van 1971. Het oudheidkundig depot van de gemeente Hilversum stelt hiervoor enkele bijzondere stukken beschikbaar. Ook zullen de contouren van de oude ­dorpskerk, net als bij de herdenking van 600 jaar kerk in Hilversum, weer zichtbaar worden gemaakt. Mensen die iets bijzonders weten of hebben wat in deze tentoonstelling niet mag ontbreken, kunnen dit melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook goede tips voor afsluitbare vitrines zijn nog zeer welkom.

Escape room 

De kerk is een prima gebouw voor een escape room. En er is een goed verhaal: de redding van aanwezige kostbaarheden uit de brandende kerk. Tijdens de herdenkingsweek kunnen kleine groepjes mensen van alle leeftijden deze escape room doorlopen en al puzzelend proberen binnen een uur de oplossing te vinden. 

Collector’s items: kleurplaat en legpuzzel

Kinderen kunnen een unieke kleurplaat van de Grote Kerk ­inkleuren en tijdens de herdenkingsweek inleveren in de kerk. Er is een bijzondere prijs te winnen! Voor de liefhebbers van puzzelen is er ook goed nieuws: er komt, speciaal voor deze herdenking, een legpuzzel van 1.000 stukjes van de Grote Kerk. Bijzonderheden over de bestelmogelijkheden en prijs van deze puzzel volgen binnenkort.

Openstelling kerkgebouw

De finale week van de herdenking ‘50 jaar na de brand’start op zondag 28 ­november, de eerste zondag van Advent. In de ­ochtenddienst zal ds. Moehn stilstaan bij de gebeurtenissen van 50 jaar geleden. Van woensdag 1 tot en met zaterdag 4 december wordt de kerk vervolgens opengesteld voor publiek. Iedereen is welkom om de tentoonstelling te bekijken, er worden ­rondleidingen verzorgd, er is muziek en een escape room en er is een ­koffiecorner waar men terecht kan voor een consumptie.

In Hilversum - voor Hilversum

Zeker met zo’n bewogen geschiedenis in het achterhoofd zijn we dankbaar dat de Grote Kerk haar plek ook nu kan innemen in het centrum van Hilversum. We doen daarom graag iets terug voor de Hilversumse samenleving. Tijdens de herdenkingsweken wordt er geld ingezameld voor inloophuis Wording aan de Vaartweg. Dit inloophuis biedt een open huis voor iedereen die dak- of thuisloos geworden is en voor mensen die te kampen ­hebben met psychische en/of verslavingsproblemen, en ook ­alleengaanden die graag anderen willen ontmoeten, kunnen er terecht. Tijdens de herdenkingsweken wordt er in de kerk een mogelijkheid geboden om dit mooie doel te steunen.

Kerkbrink-evenement ’50 jaar na de brand’

De ladderwagen van de brandweer die 50 jaar geleden ­dienst deed is er nog steeds. Ook nu, 50 jaar na dato, is de ­brandweer van de partij. Op vrijdag 3 december is er een historische brandweerauto te bezichtigen op de Kerkbrink. Verder staat er een aanhanger met foto- en filmmateriaal en zullen ­brandweerlieden aanwezig zijn met informatie over brandpreventie. Ook staat er een ambulance, liefhebbers kunnen er een kijkje nemen en in gesprek gaan met de ambulanceverpleegkundige.

Herdenkingsbijeenkomst

De week mondt uit in een herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk, vrijdagavond 3 december om 20.00 uur. Dit betreft een ­officieel hoogtepunt met interessante sprekers, omlijst met ­muziek door kerkmusicus Ton van der Horst. Aansluitend is er voor alle ­aanwezigen koffie en thee en een receptie met borrel, waarbij ook de tentoonstelling geopend is.

Reünie

Op zaterdagmorgen 4 december van 10.00 uur tot 12.00 uur zijn alle oud-leden van de Grote Kerk welkom in de kerk voor een reünie. De tentoonstelling is dan geopend, voor een hapje en drankje wordt gezorgd en uiteraard is dit dé mogelijkheid om oude bekenden uit de Grote Kerk nog eens te ontmoeten. Van harte welkom

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.