Hilversumse Chadash fietsgroep in training

Ook dit jaar hoopt er weer een enthousiaste groep fietsers uit de Grote Kerk deel te nemen aan de Chadash fietsweek, medio juli in de Franse Alpen. En net als vorig jaar zijn de fietsers al maanden in training. De één wat meer dan de ander, maar gefietst wordt er. Op doordeweekse avonden een gezellige rit door de omgeving. Op zaterdag meestal een wat langere rit die wat verder van huis gaat. De samenstelling varieert nogal. Zo zijn het twee of drie fietsers, een andere keer weer zes of acht. En wat opvalt dit jaar is dat de leeftijden gemêleerd zijn. Dit jaar doen een aantal jongeren mee, geïnspireerd door de groep van vorig jaar. En ook uit de groep van vorig jaar zijn er een heel aantal fietsers die nu weer driftig mee trainen en/of deel zullen nemen.

Zo was, net als vorig jaar, in het trainingsprogramma opgenomen; de Theo de Rooij Classic op zaterdag 2 juni, met start en finish in Rijssen. Keuze; 80 of 110 kilometer met in beide routes de nodige beklimmingen zoals; de Rijssenseberg, de Nijverdalseberg, de Hellendoornseberg, de Sanatoriumberg, de Lemelerberg, de Luttenberg, de Sallandseheuvelrug, de Nijverdalseberg en de Holterberg.

Met maar liefst 21 Grote Kerk-fietsers trokken we deze eerste zaterdag van juni vroeg op pad. En met een mei-maand achter de rug, die juist alle warmte- en zonuren records van de laatst drie eeuwen verbroken had, moest het ………… zo zou je hopen en verwachten ………… wel een mooie dag worden. Nu, dat werd het ook … maar niet wat het weer betreft. Al voordat we in Rijssen arriveerden begon het te regenen. Maar niet getreurd, jasje aan en hup op de fiets. We weten nu eenmaal dat we het weer niet op bestelling krijgen. Het deed ook niet veel van ons fietsplezier af, en met deze grote groep werden in rap tempo de kilometers weggetrapt en de heuvels bedwongen.

Een dag als deze wordt er dan toch weer één met een eigen verhaal. De foto’s hieronder vertellen dat eigenlijk al wel. Je leert elkaar zo’n dag ook kennen. Zo blijkt een doorgewinterde hulpverlener hulpeloos bij het herstellen van een lekke band. Ook de nieuwe technieken hielpen daar niet bij. Wel het kordate optreden van twee dames uit de groep, die het samen toch maar mooi fiksten om het bandje van de jongeling te repareren.

Bij de pauze met koffie, krentenbol en taart, worden de lachers van onderweg natuurlijk uitgewisseld. En volgepompt met nieuwe energie wordt het tweede deel van de tocht ingezet. De groep raakt op natuurlijke wijze verdeeld in 3 á 4 tempogroepen. Zo kon ieder, soms met een beetje hulp, terug naar de finish in Rijssen. Voldaan van de inspanning zien we terug op deze dag. De groep Chadash fietsers 2018 hebben hun eerste test doorstaan en weten of er nog werk aan de winkel is de komende 6 weken. Mooi om op een dag als deze te ervaren dat je met elkaar bergen kunt verzetten.